Locatie

Background

Waar het prettige overleg tussen 'Melkgever' en 'Melknemer' live te aanschouwen is

Stappen we in een denkbeeldige heteluchtballon en laten we ons enkele honderden meters omhoog brengen, dan zien we hoe de beoogde locatie voor het melkveebedrijf zich ruimtelijk presenteert tussen de woonwijk Bargeres en het Noordbargerbos.

Hoe de historische houtwallen de weilanden indelen in een aantal vakken. Waardevolle elementen om zuinig op te zijn. Ze leveren de koeien schaduw op warme dagen en beschutting bij een bui.

Aan de zuidkant van het gebied loopt een fietspad dat via een brug over de Rondweg toegang geeft tot de wijk Delftlanden en tot een kronkelende route door het Noordbargerbos. Aan de oostkant loopt de Nieuw-Amsterdamsestraat en ligt een fietsroute van Noordbarge naar Nieuw-Amsterdam, langs Bargeres, de Delftlanden, Waanderveld, station Emmen-Zuid en de wijk Rietlanden.

De toegang tot de boerderij is vanaf de Nieuw-Amsterdamsestraat over een laan van nostalgische gebakken klinkers van de voormalige Ermerweg uit het dorp Noordbarge.

Background

MOGELIJKHEDEN

Background

De beoogde locatie is in tal van opzichten de meest geschikte plaats voor dit vernieuwende melkveehouderij concept. De hoeveelheid grond en het landschap in de directe omgeving van de melkveehouderij biedt voldoende ruimte om de koeien grazige weiden en een goede leefomgeving te garanderen.

In de directe omgeving van het bedrijf wonen relatief veel mensen waarvoor de melkveehouderij met haar producten een toeleverancier kan zijn. Plus dat ze makkelijk even kunnen binnenlopen en zo kennis krijgen van de ontwikkelingen in de agrarische sector en specifiek het melkveebedrijf. Bij tal van gebeurtenissen zitten ze eerste rang.

De locatie ligt op enkele minuten fietsen van een groot aantal basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs. Leerlingen kunnen het bedrijf bezoeken, er praktijklessen krijgen en zelf de handen uit de mouwen steken. De band tussen boer en burger wordt versterkt. Voedselproductie wordt dichtbij gebracht. Melk komt van de koe, net als vla, boter en kaas. Niet uit de fabriek.

Voor wandelaars die het bos bezoeken zijn bestaande wandelroutes door het Noordbargerbos te combineren met een ‘graslandpad’, een wandelroute tussen de landerijen en de koeien.

Background