Jersey koeien
In veel opzichten lijkt ’t Nije hoff in Emmen niet gelijk op een standaard melkveebedrijf. Wekelijks komen er vele bezoekers over de vloer.
‘Bij een bijzonder bedrijf hoort ook een bijzondere koe’, vertelt Gert-Jan Nijhoff glimlachend en direct wijzend op het jerseykoppel. ‘De jersey is een heel nieuwsgierige en aanhankelijke koe die niet zo imposant is, maar een lieve uitstraling heeft en heel aaibaar is. De jerseys passen perfect bij de vele bezoekers op de boerderij. Er is een heel leuke wisselwerking tussen bezoeker en koe.’
Vijf minuten lopen van de woonwijk
Stadsboerderij ’t Nije Hoff is in augustus 2022 gestart met melken. Het bedrijf is opgezet door de broers Gert-Jan en Rick Nijhoff, met hulp van de rest van de familie. Naast het melkvee omvat het bedrijf ook een theehuis en horecatak. ‘Onze ouders hebben tot 20 jaar geleden naast akkerbouw ook koeien gemolken. Toen ze met de koeien stopten, waren wij nog te jong om daar mee verder te gaan, maar later bleken we er beide wel interesse in te hebben. In 2014 zijn we daarom begonnen met het maken van plannen om opnieuw te gaan melken.’
Als ‘nieuwe melkers’ zat een grootschalige start er niet in, dus zochten de broers naar aanknopingspunten om toch een rendabel bedrijf te kunnen starten. Samen met onder andere de provincie en gemeente werd er gewerkt aan een plan voor een melkveebedrijf aan de rand van Emmen. ‘De meeste melkveebedrijven gaan bij de mensen, bossen en het wegennet vandaan, wij hebben dat juist opgezocht.’ Het huidige bedrijf ligt op vijf minuten lopen, deels door het bos, van twee grote woonwijken van Emmen.
Efficiënt met hoge gehalten
De start als ‘nieuwe melkers’ heeft nadrukkelijk bijgedragen aan de keuze voor het jerseyras. ‘Voor jerseys heb je minder fosfaatrechten nodig. Ze zijn efficiënter en vreten minder. Ook hopen we binnenkort te gaan starten met kaas maken, daar passen de hoge gehalten van het jerseyras heel goed bij. Voor een kilo kaas heb je daardoor minder liters melk nodig.’
Augustus 2022 zijn de broers Nijhoff begonnen met melken na de aankoop van dertig drachtige Nederlandse jerseyvaarzen. Later volgde er nog twintig afgekalfde vaarzen van het Deense fokbedrijf Adelgaard. Van deze circa vijftig vaarzen hebben de eersten net voor de tweede keer gekalfd. ‘Het eerste jaar zijn de jerseys goed bevallen. Ze lopen heel goed op de robot, het melken gaat prima en we hebben gelukkig weinig problemen gehad.
Kennismaken met moderne melkveehouderij
De melkveehouders hebben gekozen voor een melkrobot en ook dat heeft te maken met de vele bezoekers op het bedrijf. ‘We willen burgers echt kennis laten maken met de moderne melkveehouderij. Daar past ook robotisering bij. Er wordt wel eens gezegd dat boven Zwolle alleen maar boeren wonen, maar 90 procent van de bezoekers hier heeft nog nooit een melkrobot zien werken’, vertelt Gert-Jan lachend. ‘En de jersey functioneert als nieuwsgierige koe perfect op de robot.’
De kale maatvoering van de stal is dusdanig ruim aangehouden dat eventueel overgestapt zou kunnen worden naar holstein voor het geval het jerseyras niet zou bevallen. ‘Maar dat is absoluut niet aan de orde. Deze koe past perfect op ons bedrijf’, klinkt Gert-Jan vastbesloten. Qua stalinrichting is gekeken naar koe comfort en is er gekozen voor flexibele boxen en een dik koematras voorzien van een laag zaagsel.
Het komende jaar zal in het teken komen te staan van het opstarten van de eigen kaasmakerij. ‘Dan kunnen we hier het hele plaatje van grasspriet tot kaas laten zien. Dat is ons doel.’
Menukaart
Vanuit de keuken van het theehuis wordt een eigen draai geven aan de gerechten met onze eigen zuivel en streek- en seizoensproducten. Gerechten die passen bij de gast die terug wil naar de basis, naar echt voedsel, zo natuurlijk mogelijk. Download hier onze kaart!
Kom jij gezellig bij ons langs?
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.